Een uitgeputte hommel redden

Je komt ze vanzelf tegen in de tuin of op je balkon, maar ook op straat: uitgeputte hommels in het vroege voorjaar.

Zij zijn uit de winterslaap gekomen en op zoek naar nectar om weer reserves op te bouwen, die ze in de winter zijn verloren. Je kan vanaf februari al de eerste koninginnen zien, maar er is nog weinig voedsel te vinden. Sneeuwklokjes, krokus, blauwdruifje zijn planten die vroeg bloeien; plant ze daarom in je tuin.

Temperatuur
Hommels kunnen alleen vliegen als de vleugelspieren voldoende zijn opgewarmd; minimaal 30 °C. Als het voedselaanbod dan te schaars is en buitentemperatuur nog te laag
is om haar vleugels op te warmen,
kan de hommel erg uitgeput raken.

Hoe kan je ze helpen?
Maak wat suikerwater door een halve theelepel suiker op te lossen in een eetlepel lauw water. Roer tot de suiker is opgelost. Geef dus geen honing, want honing kan ziekteverwekkers bevatten, die niet schadelijk zijn voor de mens maar wel voor de hommel. Pak de hommel heel voorzichtig op met een papiertje, een lepel of gewoon op je hand.
Als je het zachtjes doet, zal de hommel niet steken! Laat hem het zoete suikerwater drinken. Je zult zien dat hij weer actiever wordt, beetje kracht opdoet en weer helemaal fit weg kan vliegen!

Deel dit: