Beleving op kindertuin “de Boterbloem”.

1 december 2019

Ik zit even te mijmeren voor het tuinhuis, kijkend over de tuin, het is oktober en de tuin is kaal en leeg. De kinderen komen niet meer om te tuinieren, afsluiting met de lampionoptocht is geweest.

Het is een goed jaar geweest, veel kinderen en goede oogst en de kinderen hebben het naar hun zin gehad en weer wat bijgeleerd. De tuin ziet er best wel mooi opgeruimd uit, de tuinen leeg gehaald,de borders opgeschoond, de essen opgeschoren en de wilgen geknot. Ik neem een hap van mijn boterham met kaas, ja het is lunchtijd en denk terug aan de afgelopen zomer. Dan ziet het er hier heel kleurig uit, schakering van diverse groene kleuren en aangevuld met kleuren van alle fleurige bloemen. Ik mijmer nog even verder want er is spaken van de mogelijkheid dat dit mooie plekje gaat verdwijnen voor de bouw van een megaschool hier in Tanthof.

Jammer voor de kinderen en de vrijwilligers en ook jammer voor de fauna, in de zomer zie je hier heel veel vogels, de bekende vogels zoals koolmezen, pimpelmezen, vinken, mussen, staartmezen dit zijn net pluizenbolletjes met een lange staart en het roodborstje dat altijd naast je komt zitten om te kijken wat je aan het doen bent.Ik pak een nieuwe boterham maar nu met ham en zie op de kale tuin een specht landen, ja er komen hier ook bijzondere vogels voor zoals de wulp, grote bonte specht en de groene specht.

Wist je dat de groene specht veel groter is dan de grote bonte specht, 32 en 23 cm. De grote bonte specht vliegt altijd naar een boom of tak en zoekt zijn voedsel achter de boomschors, de groene specht zit altijd op de grond putjes in de grond te pikken om wormen en beestjes te zoeken, als je gaatjes van circa 5 cm in de grond ziet is dat van de groene specht.

Mijn boterhammen zijn op maar ik heb nog een appeltje en denk verder terug in de tijd. Er is ook een paar jaar geleden een student geweest die een inventarisatie heeft gedaan op de tuin van bijen en hommels, er waren veel bijen en hommels op de tuin en volgens mij wel 60 soorten, of die er nog zijn weet ik niet, maar wel duizenden honingbijen. Er is ook een onderzoek geweest naar wilde planten en bloemen volgens mij door het IVN en daar is ook een boekwerkje van gemaakt, zaten wel een paar bijzondere planten bij.

Nog iets leuks, nou niet zo leuk voor de egel, ik heb een egeltje uit zijn winterslaap gehaald, was bezig de borders op te schonen zag ik een mooi hoopje bladeren, ik dacht nog, vreemd zo mooi hoopje, ik gooide met mijn schoffel het hoopje om en toen rolde er een opgerolde slapend egeltje uit. Terug gezet in zijn nestje, bladeren erop, maar hij was wakker en ging aan de wandel, die gaat wel weer ergens een nieuw nestje maken, het is pas oktober en nog goed weer.

Mijn appeltje is nu ook op en ik zie de overbuurvrouw naar buiten komen en denk terug aan haar ontmoeting een paar jaar geleden. Was de takkenrail aan het ophogen met takken en de buurvrouw vond dat we de rommel zoals iedereen op moesten ruimen, maar mevrouw dit is een takkenrail, natuurlijke afscheiding waarin beestjes kunnen schuilen voor vijanden of kunnen overwinteren en vogels een nestje kunnen bouwen, nee allemaal ongedierte en die komen ook in mijn tuin en weg was ze. Mijn gedachte dwalen af, af naar hoe zij het zal vinden als hier een megaschool gebouwd zou worden in plaats van een uitzicht op een groene oase. Ik hoor geklop van de specht vanuit de hoge bomen in de waterspeeltuin van de kinderboerderij, ja die moeten dan ook weg voor de megaschool. Mijn lunch is op, we wachten het maar af wat er gaat gebeuren met die school, ik ga maar weer eens aan het werk.
Een vrijwilliger.

Deel dit: