Welkom bij de Delftse Kindertuinen!

‘Vroeger gingen we met de klas naar de schooltuintjes in Tanthof’

31 oktober 2018

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen Delftenaar en vindt het hier maar al te fijn. Voor indebuurt haalt zij aan de hand van geschiedenis (waarschijnlijk erg herkenbare) herinneringen op aan háár Delft. Deze week: naar de schooltuintjes op de basisschool.

Toen ik op de basisschool zat, heb ik leren tuinieren. Of in elk geval, geprobeerd te tuinieren. In het laatste jaar moest de hele klas op donderdag met de fiets naar school komen. Of je nu ver weg woonde of niet. Want in de middag fietsten we met z’n allen achter elkaar naar de schooltuintjes in Tanthof.

Trots op twee wortels

De Zonnebloem heette het en ik zag laatst dat het nog steeds bestaat. Aan het begin van het seizoen kregen we zaden en uitleg over planten. Elke week was het de bedoeling om je eigen kleine tuintje bij te houden: onkruid wieden, zaden in de grond stoppen en water geven.

En oogsten natuurlijk. Waar de rest van de klas een maaltijd bij elkaar had gekweekt, was ik aan het eind van het seizoen blij met twee wortels. En ik was best trots.

Zelfs in de regen

In de Delftse Hout bij de Papaver zitten ook schooltuintjes. Daar ben ik zelf nooit geweest. Ik loop er wel eens langs en zie de kinderen hard werken in ‘hun tuintjes’. Ik vind het een leuke en leerzame activiteit, de kinderen leren omgaan met de natuur en deze te respecteren. Zelfs in de regen gaan ze er naar toe. Handig die regen, al dacht ik daar vroeger vast anders over.

(bron: indebuurt.nl delft)