Welkom bij de Delftse Kindertuinen!

Week 31, 32, 33 en 34 'Super zomer, gouden tomaten, tuinelfjes, en koolrabi uit je hoofd'

28 augustus 2018

Hallo Tuinelfen en stoere kabouters 

Wat een zomer! Warme temperaturen, veel zon en weinig regen.
We hebben deze zomer heel wat met gietertjes heen en weer gelopen. Gelukkig kregen we op een gegeven moment een hele lange tuinslang die we aan konden sluiten op de waterpomp in de sloot.
Dat was fijn voor de juffen die in de vakantie heel vaak water hebben gegeven want je snapt dat alleen een paar gietertjes op dinsdagochtend deze zomer niet voldoende was.

Echt een leuke zomer! Het was zo gezellig op de tuin. Familie kwam mee, opa's en oma's kwamen helpen.

Er was iedere week van alles te oogsten. De courgettes groeiden enorm. De bramenstruiken zitten vol mooie dikke vruchten. De pruimenboom geeft gul en de vijgenboom verblijdt ons ook met lekkere vruchten. De snijbonen uit de algemene tuin werden geplukt zodat alle kinderen een lekker maaltje meekregen.

Snijbiet werd geknipt en meegenomen. Er werd ook wat aan de kippen gegeven, daar werden ze heel blij van! De kippen werden in de vakantie ook extra geknuffeld.Wat een liefde! De tomaatjes uit de kas werden heerlijk opgesnoept en het bloemen plukken was een super mooi kleurrijk feest.

De bietjes en de worteltjes hebben het wat moeilijk dit jaar maar komen toch hier en daar op. Ook de rucola en de koriander groeit dit jaar niet in grote bossen. Zo zie je wat al die weersinvloeden doen en dat is ook wel heel interessant om te zien. Een aantal van de lollo rosso sla en andijvie zijn door het mooie weer doorgeschoten. 'Wat een mooie kerstboompjes zijn het geworden!' riep een van de kinderen verrukt.

Als de groenten bloemstengels gaan produceren noem je dat doorschieten. Wanneer dit gebeurt hangt af van bijvoorbeeld weersinvloeden. Deze zomer heeft vooral de droogte een grote invloed op de tuin gehad. De doorgeschoten groenten maakt dan bloemen. Als deze bloemen door de insecten bezocht worden omdat ze op zoek zijn naar eten, bestuiven ze de bloemen. Het stuifmeel blijft aan hun lijfjes zitten en komt op de kleverige stamper van de bloemen. De bloem wordt dan bevrucht en gaat dan zaadjes maken. Met de zaadjes kunnen we weer nieuwe plantjes laten groeien en zo is de cirkel rond. Mooi hè!

De zaadjes van de koriander kunnen we ook fijnmalen en door ons eten doen, dat geeft een heerlijke smaak. Dan kunnen we ze natuurlijk niet meer zaaien! 

Er werden ook weer veel avonturen beleefd op de tuin. Er werd ontdekt dat er gouden tomaat groeit in het Koninkrijk van het Koolrabivolk. In het Koolrabi Koninkrijk is er een trend. Het is super in de mode om daar een gat in je hoofd te boren en daar een koolrabi in te planten. Dan heb je echt een onwijs chille hoed! Jaaahhh, buiten in de natuur komen de mooiste verhalen en fantasieën tot leven.

Als je goed kijkt zie je ook aan de natuur wat het ons zegt. Je ziet het als plantjes dorst hebben. De natuur praat met ons en soms als je heel goed luistert hoor je ook wat ze tegen ons zegt. We waren de naam vergeten van een plantje. We hebben toen aan het plantje gevraagd hoe ze ook al weer heette. Toen we heel goed luisterden hoorde we 'zomerpostelein' in ons hoofd! Zo hebben we heel veel lol met elkaar en maken we plezier. Heerlijk dat zomergevoel!

Dat gebeurt vanzelf als je in zo een mooie omgeving bent vol bloemen, kleuren, geuren, groentes en fruit. Dan zie je elfjes in hun tuintje werken en genieten van al het moois tussen de bloemen.

Vanaf volgende week tuinieren we gewoon weer op de vaste dagen. 

Dit was het weer voor deze keer. We zien jullie volgende week weer!

Lieve groetjes van Essiebessie en de andere Goudsbloemen.