Welkom bij de Delftse Kindertuinen!

Week 28 'De tuin zet ons in de bloemetjes!' Goudsbloem

19 juli 2018

Hallo Tuinelfen en stoere kabouters. De tuin wordt steeds groener en kleurrijker. De vruchten aan de bomen groeien de bijen zijn druk aan het werk. Het is de langste droge periode ooit zeggen ze. Je juffen hebben tussendoor de tuintjes ook heel vaak water gegeven en nu zie je de tuin langzaam in een prachtig mooi paradijs veranderen. De tuin zet ons nu echt in de bloemetjes! Alle liefde die we erin steken komt nu helemaal tot bloei! En wat is het heerlijk om tussen de bloemen door te lopen en je te omringen met al dit moois.

Een van de juffen werd door een van haar kinderen ook in de bloemetjes gezet. ze kreeg een bedankcadeautje en het seizoen is nog niet eens afgelopen! De juf was heel blij.

De vlinders fladderen rond en kwamen gezellig bij ons zitten in de kruiwagen. We hebben er toen natuurlijk geen onkruid in gegooid en ze ook niet naar de composthoop gereden maar even van ze genoten. De mieren waren ook weer druk geweest en we ontdekten een heel groot nest vol eitjes.

We hebben het stukje waar de aardappelen stonden goed fijn- en schoon gemaakt. We hebben daar 24 bonen in de grond gedaan. Het lekker nat gemaakt en gezegd dat ze nu mogen ontkiemen en groeien. De peterselie was lekker gegroeid en smaakte ook lekker! Er werden heel wat bosjes mee naar huis genomen. Ook sla, andijvie en wat courgettes konden mee naar huis. De koolrabi was weer groter en de zonnebloemen staan nu echt overal te stralen. De tomaten doen super hun best en de bramen worden gelukkig wat zoeter want die waren vorige week nog echt niet rijp en dat was te proeven.

Er zijn bloemen geknipt en mooie boeketjes gemaakt, met lieve briefjes voor moeders. Tussendoor hebben we lekker wat gedronken en dat smaakte extra goed in die warmte.

Een van de juffen ging bij de bijen kijken. Wat zijn dat toch bijzondere beestjes. We hebben twee imkers op de tuin en een hulpimker die in de leer is. Na de les kwam imker Ronald even naar zijn volk kijken. Hij imkert biologisch-dynamisch. Dat klinkt spannend hè?! Hij noemt het zelf liever "natuurlijk imkeren" of "bij centraal imkeren". Daar bedoelt hij mee dat hij imkert voor de bijen die een belangrijke rol op aarde hebben. Het gaat niet om de honing. De bijen mogen hun natuurlijke levenscyclus volgen.

Het door hun verzamelde voedsel is hun eigen wintervoorraad. Als er een nieuwe koningin wordt geboren mag ze gaan zwermen en een deel van het volk meenemen. Ze bouwen zelf hun raat, bepalen zelf waar de koningin broedt en waar ze de honing opslaan in de kast. Door dit toe te staan worden de bijen gezonder. De zwermperiode zorgt ook voor een tijdelijke broedstop in de kast, wat als voordeel heeft dat ook de levenscyclus van de varoamijt wordt doorbroken.

De imker hoeft dan bijna niets te doen om die mijt te bestrijden en dat is fijn. Deze mijt legt simpel gezegd eitjes in de bij en dat verzwakt de bij en daardoor leeft hij ook minder lang. Hij heeft me verteld dat zijn rol als imker vooral bestaat uit waarnemen en verwonderen. Hij ondersteunt indien nodig.

Zijn volk heet zZoë. Zoë is Grieks voor "leven", de extra "z" heeft hij daaraan toegevoegd omdat hij ze een zoemvol leven gunt. Mooi hè.. Hij heeft zijn kast staan in de tuin "op een plek met een fijne energie. Da's mooi." Zegt hij. Dat vinden wij ook! Imker Ronald bouwt ook gave insectenhuisjes die zijn dochter prachtig decoreert Die zie je ook op de foto. Na het tuinieren moet alles natuurlijk ook weer opgeruimd worden. Daar wordt heel goed bij geholpen. Soms is dat best een heel klusje met die grote zware kruiwagens en al die gieters maar ook wel heel leuk!

Het was de laatste keer 's-middags tuinieren voor de vakantie. Nu is het iedere dinsdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur. Kun je zelf niet, regel dan dat opa of oma of buurvrouw of wie je wilt voor je tuintje zorgt. We willen niet dat het zou verpieteren de vakantie!

Dat was het weer voor deze keer, we zien jullie volgende week weer! Tot dinsdagochtend!

Lieve groetjes van Essiebessie en de andere Goudsbloemen.