Openavond 2017

Ieder jaar houden de vier tuincomplexen van de Stichting Kindertuinen Delft een openavond. Een ieder die belangstelling heeft in de kindertuinen, kan zien wat de kinderen, onder leiding van de enthousiaste leiding, de laatste tijd hebben geleerd en gedaan.
Veel ouders, opa’s en oma’s en andere geïnteresseerden zijn dan ook langsgekomen. De kinderen legde, aan wie er belangstelling voor had, uit wat dit allemaal was.
Eén van de vele belangstellenden was onze bladluis, die aan alle vier de complexen een bezoek bracht.
Wat hem dit jaar opviel, was dat de vier complexen elk een eigen karakter hebben.
De Boterbloem is een natuurtuin, waar men zorgt dat het een leuke tuin is, maar waar ze de natuur zoveel mogelijk haar gang laat gaan.
De Zonnebloem is duidelijk een tuin waar de bloementjes een zeer belangrijke plaats innemen. Het is dan ook een lust voor het oog om de bloemenpracht te aanschouwen.
De Sleutelbloem is een tuin, waarvan bladluis nostalgische gevoelens kreeg. Toen hij in zijn jongere jaren zelf een schooltuin had, tuinde men net als nu.
De Goudsbloem is een tuin, waar bladluis al jaren enthousiast over is. Alles staat keurig in een lijn en er is met wat moeite onkruid te vinden.
Van alle vier de tuincomplexen was bladluis zeer onder de indruk en wil iedereen, maar zeker de kinderen een pluim geven voor hun prestaties!
de Boterbloem

de Zonnebloem

de Sleutelbloem

de Goudsbloem

Dat er naast de activiteiten van de kinderen ook veel moois te zien is, geven de onderstaande foto’s aan. Wel moest je er even naar zoeken.

Natuurlijk gaat het niet altijd zoals je wil. Zo hebben de courgettes bij de Sleutelbloem niet alleen belangstelling van de kinderen, maar zijn er ook eenden die eens wat anders willen eten, dan de bekende broodkorsten. Zij hebben de courgettes dan ook gevonden en doen hun best om hiermee hun buikje te vullen.

Uw verslagever: Bladluis
_________________________________________________________________________________________________________________

Bladluis is weer eens actief.

Bladluis wordt een beetje ouder en is daardoor niet meer zo actief als in het verleden. Maar toen hij hoorde, dat er op de Boterbloem twee zusjes zaten, die er al enkele jaren hadden getuinierd, wilde hij er het fijne van weten.

De zusjes Femke in Anne Haring bleken niet de eerste van het gezin te zijn, die bij de Boterbloem iets van het tuinieren probeerde op te steken. Eerder was hun oudere zus Iris al een van de tuinkinderen, die op de Boterbloem hadden getuinierd. 

Nu het verhaal van Femke en Anne. Femke is op het moment van dit interview 10 jaar en wordt 5 juli 11 en Anne is 8 jaar.  Beide zitten ze op de Ark op school. Femke in groep 7 en Anne in groep 4. Femke tuiniert voor het derde jaar en Anne voor het tweede jaar.

Wat zij tot nu toe het leukste vinden, is het plukken van de bessen. Iets wat zij minder leuk vinden is het onkruid wieden, maar zij vinden wel dat het een noodzakelijk kwaad is. (uit alle verhalen die bladluis heeft aangehoord, komt het onkruid wieden er niet zo leuk vanaf).

Over het begeleiden van de tuinleiding wil Femke, hoewel met wat moeite, kwijt dat zij alles goed uitleggen en veel voor de kinderen doen. Als hobby’s doen de meisjes: tuinieren, scouting (Femke) en beiden doen zij aan turnen, Anne is naar eigen zeggen goed in salto’s.

Bladluis heeft nog twee vragen:
1. Gaan jullie nog op vakantie, zo ja waar naar toe?
Zij gaan drie weken naar onze oosterburen Duitsland. Bladluis wenst hen mooi weer toe!
2. Kijken jullie wel eens op de website en of Facebook?
Met enige schaamte bekennen zij dit nooit  te hebben gedaan. Bladluis vertelt dat zij, naast de mededelingen, die er op de tuin gedaan worden, veel interessante stukjes op staan.

Bladluis bedankt de beide dames voor dit openhartige gesprek.