Bladluis mee op excursie bij UrbanFarmers

In Den Haag staat op het dak van de oude Philipsfabriek de stadsboerderij "UrbanFarmers" oftewel “UF002 De Schilde”, waar 90 ton vis en 45 ton groenten wordt gekweekt en geteelt. De voedingsstoffen die vrijkomen bij de visproductie, worden hergebruikt voor de groententeelt. De planten daarentegen zuiveren op hun beurt het water voor de visteelt. Dit systeem heet "Aquaponics".

Aquaponics systeem

De beleving van de aanwezige vrijwilligers:
Alvorens men naar binnen ging, moesten we even wachten tot de groep compleet was.

Na een zeer enthousiaste introductie van onze gastvrouw en een verkleedpartij hebben we een rondwandeling gemaakt langs de vissen en het waterfiltersysteem behorende bij de visteelt.

Vervolgens was het verblijf van de groententeelt aan de beurt, de kassen, waar wij een kropje sla en een heerlijk tomaatje gingen oogsten.

  

Aan het eind van deze rondwandeling door de kas hebben wij geproeft van diverse producten van de UrbanFarmers. Dat was erg lekker en mogen wij spreken van een gelaagde excursie met dank aan degenen die het hebben georganiseerd!


Uw verslagever, Bladluis

 

Fruitbomen snoeien

De fruitbomen bij de Boterbloem waren de laatste jaren een klein beetje verwaarloosd. De oorzaak was, dat men niet precies wist hoe ze gesnoeit moesten worden.
Eigenlijk deden wij maar wat. Na wat informatie te hebben ingewonnen of iemand bereid was ons iets bij te brengen over het correct snoeien van de fruitbomen, hebben we de heer Piet van der Eijk bereid gevonden om ons de basis beginselen te demonstreren en een soort spoedcursus te geven.

Vrijdag 5 februari hebben een aantal vrijwilligers de uitleg en demonstratie gevolgd, waarna we zelf aan de slag zijn gegaan om alle fruitbomen onderhanden te nemen.
Naast de uitleg over het snoeien van de fruitbomen heeft Piet ook iets vertelt over het snoeien van onze bessen (aal-, zwarte- en kruisbessen).  En nu maar hopen dat wij dit seizoen een mooie fruitoogst hebben!


Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Louise van Mourik en geven een indruk van de snoeibezigheden.

Bladluis mee op excursie naar boerderij Landzicht

In het landelijke Strijen is de boerderij Landzicht van de familie Visser gelegen.
Zaterdag 29 augustus was er een open dag waar men uitleg gaf over het biologisch telen van groenten en het door hun aangeboden groenten abonnement.
In diverse kraampjes kon men kennis aken met de diverse producten die in de streek werden gemaakt. Boer Mees Visser vertelde in een rondleiding over het uitgestrekte land hoe men werkte en liet het een en ander zien over wisselteelt en bodemgesteldheid. (Wist u bv. dat er wormen zijn die alleen maar horizontaal gangen maken en dat er ook zijn die dit verticaal doen)
De foto’s geven een impressie van deze dag.

Wachten op wat komen gaat Uitleg over de bodem gesteldheid

Invloed van mest

Een mooie bloem uit de pluktuin En deze is ook prachtig

Een geslaagde excursie, in dit jubileum jaar, waar wij zeker iets van hebben opgestoken.
Op naar 2016 waar Bladluis zeker weer mee zal gaan met de dan te organiseren excursie.

Van uw verslaggever,

Bladluis